czwartek, 3 lutego 2011

Zupa brokułowa.



Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa.
Dobrym sposobem  na zwiększenie ich spożywania są zupy.
Talerz cieplutkiej zupy zjedzonej w zimowy dzień sprawi że poczujemy jak ciepło rozchodzi się po całym ciele i szybko zaspokoi pierwsze  uczucie głodu.
By zimą zupy miały  moc rozgrzewającą , należy je wzbogacić dodatkiem  imbiru, papryki , chilii,,czosnku, gałki
W zupie nie należy warzyw rozgotowywać, bo tracą cenne witaminy.
Zupy  zwłaszcza  niskokaloryczne polecane są osobom chcącym zdrowo odżywiać się , odchudzającym się i diabetykom.
Do niskokalorycznej zupy nie należy dodawać zasmażki.
 Najzdrowszymi dodatkami są : oliwa z oliwek, nasiona roślin strączkowych,
( fasola,groch,sola, soczewica,ciecierzyca), kasza jęczmienna, gryczana,
ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, grzanki z chleba żytniego,
olej  rzepakowy i dużo rozmaitych warzyw, natka pietruszki, koper, szczypior,
czosnek, cebula i świeże oraz suszone zioła.
Przyprawami i ziołami zastępujmy  częściowo sól.

Zupa brokułowa
  - 2-3 ziemniaki
  -  marchewka
  -  pietruszka
   -  kawałek selera
  -  kawałek pora,
  -  kilka różyczek brokuła
  -  zioła prowansalskie, tymianek
  -  świeży koper

 Ziemniaki należy  pokroić w kostkę , marchewkę w talarki, pietruszkę, selera i pora w drobno kosteczkę . Pokrojone warzywa zalej wrzącą wodą , gotuj do miękkości warzyw. Ok. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodaj różyczki brokuła. Dodaj cebulkę zeszklona na łyżce oliwy, zioła i  świeży koper.

Brak komentarzy: