- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki orzeszków ziemnych
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżki cukru brązowego (niekoniecznie)
- 1-2 łyżki ciemnego kakao
- 10 daktyli
- dojrzały banan
- 3 - 5 łyżki mleka roślinnego
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- cynamon, cukier waniliowy
Orzechy i ziarna zemleć w młynku do kawy lub przepuścić przez maszynkę .
Jeżeli mielimy przez maszynkę należy dodać daktyle , jeżeli nie to należy je drobno pokroić.
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli.
Banana rozdrobnić widelcem . Wszystkie składniki połączyć, miksować na gęsty krem.
Wkładać do czystych słoiczków i wstawić do lodówki na dwie doby,
by w tym czasie smaki wymieszały się .
Ten krem może stać w lodówce nawet dwa tygodnie i codziennie nabiera
lepszego smaku.
Polecam do smarowania pieczywa, naleśników i jako produkt "wyjściowy - baza "do kremów i mas do ciast.
3 komentarze:
nie ma jak domowa nutella:) Musze kiedyś i ja taką przygotować :)
uwielbiam:)
zrobiłam po raz drugi. Niebo w gębie! :) świetny przepis, coś pysznego! Smak lepszy od oryginału
Prześlij komentarz