piątek, 11 lutego 2011

Pudding migdałowy.

  -  szklanka ryżu( najlepiej jaśminowego)
  -  3-4 szklanki mleka migdałowego ( lub innego
            roślinnego) tutaj
  -  2 łyżki cukru brązowego
   - pół opakowania cukru waniliowego
  -  skórka z pomarańczy kandyzowane z
  -   50 g rodzynek
  -  150g  prażonych  płatków migdałowych
  -  garść suszonych moreli i papai

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ( w wersji dla dorosłych można użyć wina) ,
odstawić na 30 minut by napęczniały.
 Ryż ugotować na mleku z cukrem i otartą skórką z dokładnie umytej i  sparzonej pomarańczy, lub skórą kandyzowaną.
Gotować aż powstanie kleik w razie potrzeby dolać mleka,  pod koniec gotowania
dodać pokrojone morele i papaję.
 Nakładać do szklaneczek warstwowo na zmianą ryż, odciśnięte  rodzynki.i podprażone
na suchej patelni płatki migdałowe.
Udekorować  według uznania listkiem z melisy, mięty lub bakaliami..
Można podawać na ciepło i na zimno.

Migdały dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych: wapnia,
fosforu, magnezu, selenu  miedzi, potasu, żelaza, manganu,  a także błonnika,
witaminy z grupy B i witaminę E.
Zawierają dużo jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne zjadanie kilku migdałów dziennie poprawia koncentrację,
pomaga pokonać stres, napięcie i zmęczenie.

Brak komentarzy: