- szklanka ryżu( najlepiej jaśminowego)
- 3-4 szklanki mleka migdałowego ( lub innego
roślinnego) tutaj
- 2 łyżki cukru brązowego
- pół opakowania cukru waniliowego
- skórka z pomarańczy kandyzowane z
- 50 g rodzynek
- 150g prażonych płatków migdałowych
- garść suszonych moreli i papai
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie ( w wersji dla dorosłych można użyć wina) ,
odstawić na 30 minut by napęczniały.
Ryż ugotować na mleku z cukrem i otartą skórką z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy, lub skórą kandyzowaną.
Gotować aż powstanie kleik w razie potrzeby dolać mleka, pod koniec gotowania
dodać pokrojone morele i papaję.
Nakładać do szklaneczek warstwowo na zmianą ryż, odciśnięte rodzynki.i podprażone
na suchej patelni płatki migdałowe.
Udekorować według uznania listkiem z melisy, mięty lub bakaliami..
Można podawać na ciepło i na zimno.
Migdały dostarczają nam wielu cennych składników mineralnych: wapnia,
fosforu, magnezu, selenu miedzi, potasu, żelaza, manganu, a także błonnika,
witaminy z grupy B i witaminę E.
Zawierają dużo jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych.
Regularne zjadanie kilku migdałów dziennie poprawia koncentrację,
pomaga pokonać stres, napięcie i zmęczenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz