mleko sojowe, borówkowe i morelowe |
sprzyja alergii, zwiększa ryzyko zachorowań na choroby
układu naczyniowego i nowotwory.
Udowodniono przez niezależnych naukowców , że mleko krowie
jest wręcz szkodliwe dla ludzi.
Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko pochodzenia zwierzęcego.
Noworodkom jedynie wskazane jest picie mleka matki.
Dlatego też polecam inne napoje mleczne pochodzenia roślinnego.
Mleko migdałowe
Szklanka migdałów -namoczyć na noc, zdjąć skórką ,
zmiksować w blenderze z 2 szklankami wody, Miksować tak długo ,
aż masa będzie jednolita, następnie dodać ok. 2 szklanek wody .
Można przecedzić.
Mleko migdałowe II
1,5 szklanki płatków migdałowych
1,5 szklanki wrzącej wody
Rozdrobnione migdały w młynku do kawy zalewamy wrzącą woda ,
pozostawiamy do rozmiękczenie na 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Przecedzamy. Mleko gotowe .
Mleko kokosowe
Podobnie możemy przygotować mleko z wiórek kokosowych.
- szklanka wiórek kokosowych zmielonych w młynku do kawy
gotuję z 1,5 szklanki wody . Mleko ma słodkawy smak .
Mleko z kaszy jaglanej
Szklankę ugotowanej kaszy jaglanej ( jeszcze ciepłej)
i 1/2 szklanki płatków migdałowych zmiksować ze szklanką wody .
Pod koniec dodać 2 szklanki wody . Wystudzić , podawać na zimno .
To mleko dostarczy nam krzemu , ponieważ kasza jaglana jest bogata w ten składnik .
Mleko orzechowo - bananowe .
Szklanka orzechów ( namoczonych na noc )
trzy średniej wielkości banany
Składniki zmiksować z dwoma szklankami wody do uzyskania
konsystencji kremu dodać następne 2 szklanki wody i jeszcze raz zmiksować .
To mleko należy szybko zużyć .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz