piątek, 12 listopada 2010

Naleśniki , krokiety

              Naleśniki  ,  krokiety
 Ciasto  naleśnikowe:
-   2  szklanki  mąki
-  4  łyżki  zmielonych płatków  owsianych
-  2  łyżki  oleju
-   pół  łyżeczki  soli
-  szczypta  pieprzu  i  kurkumy
-  3  szklanki  wody  może  trochę  więcej   ciasto  ma mieć  odpowiednią  konsystencję
(wodę   można zmieszać  w   połowie   z  mlekiem  sojowym )
Składniki  dokładnie  wymieszać   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki ,
smażyć  cienkie  naleśniki .
 Z  tego  ciasta  wychodzi  ok.  12  dużych  naleśników .
Naleśniki  podaje  się  z  różnymi  nadzieniami .

             Naleśniki  z  soczewicą 
 30  dag  soczewicy
 15  dag  pieczarek
 cebula
 sól ,  przyprawy  w,g  uznania
 Soczewicę  opłukać,   namoczyć  na  3  godziny  .
Gotować  w  świeżej  wodzie   krótko  ok.  5  min. ( al. dente)
 Ugotowaną  soczewicą  przekręcić  przez  maszynkę   dodać  podduszone ,
drobno  pokrojone  pieczarki z  cebulką ,  przyprawić  do  smaku .
 Nakładać  na  usmażone  naleśniki  , zwinąć  w  rulonik  , podawać
 z  sosem  pieczarkowym , koperkowym  lub  pomidorowym .

           Naleśniki  że  szpinakiem:
 0,25  dag  szpinaku  mrożonego
 2  ząbki  czosnku
jedna  cebula
 2  łyżki  oliwy
 2  łyżki  bułki  tartej
Sól ,  pieprz

 Cebulę  i  czosnek zeszklić  na  oliwie  dodać  szpinak  ,  odparować , 
 zagęścić  bułką  tarta  ,
 Doprawić  do  smaku .
 Naleśniki smarować  nadzieniem  zwijać  w  tzw .  rulonik .
 Podawać  z  sosem  pomidorowym  lub  podsmażone .


            Krokiety    pieczarkowe
30 ag pieczarek i jedną cebulę
drobno  pokroić  poddusić   na  oleju  , odparować  wodę ,
przyprawić  solą ,  pieprzem ,  papryką ,   czosnkiem ,  natką  pietruszki .
  Nakładaj  dużą   łyżkę  nadzienia  na  naleśnik  ,
składaj  w  książkę  ( dwa  przeciwległe  boki  do  środka ,  potem    dwa  następne
  i  jeszcze   na pół ) lub  jak  gołąbki .
Panieruj  w  cieście  naleśnikowym  i  bułce  . przed  podaniem  podsmaż  na  złoty  kolor .

                   Krokiety   z  kapustą
 pół  kg  kiszonej  kapusty
30 dag pieczarek
cebula
sól ,   przyprawy :pieprz ,  majeranek ,  jałowiec
Kapusty  opłukać ,  obgotować   ,  odcedzić  poszatkować    na  1  cm  długość .
Pieczarki  pokroić , podsmażyć z  cebulą   na  oleju ,
  dodać  ugotowaną  kapustę , 
przyprawić  do  smaku  , odparować   na  patelni .
Nadzienie  nakładać  na  naleśniki  , składaj  jak  wyżej .

          Naleśniki  na  słodko 
   
  
Szklanka  mąki  ( może  być  razowa )
     -   szklanka    płatków    owsianych
     -   2  szklanki  wody  lub  mleka  sojowego ( można   zmieszać )
   -  2  łyżki  oleju   
   -  2  łyżki  miodu
   -  szczypta  soli
 Wszystkie  składniki zmiksować  w  blenderze . 
Przed  smażeniem  dodać  pokrojone   3  jabłka . Wymieszać  .
 Smażyć  na  rozgrzanej  patelni  z  obu  stron  .
 Podawać  z  konfiturą  lub  polane   czekoladą  .

2 komentarze:

edysqa pisze...

Uwielbiam krokiety :-)
Zazwyczaj robię z pieczarkami, muszę spróbować ktoregos z Twoich przepisów :-)

Idacy Boso pisze...

Witam.
Dzisiaj robiłem krokiety, moje pierwsze.
Najpierw pokroiłem porę w półkrążki, marchewkę starłem na grubych oczkach tarki, dodałem pieczarkę i trochę pędów bambusa, doprawiłem kurkumą, solą, pieprzem i papryką. Wszystko razem podsmażyłem kilka minut. Gotowy farsz wpakowałem w papier ryżowy, otoczyłem bułką tartą, wrzuciłem na olej i po kilku minutach zachwycałem się pysznymi wegańskimi krokietami.
Serdecznie polecam
Pozdrufka
Idący boso