czwartek, 25 listopada 2010

Pierogi z kapustą i grzybami

   ciasto:
- ok. dwie i pół szklanki mąki
- szklanka  przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
 - szczypta kurkumy
      nadzienie:
  - kilogram kiszonej kapusty
  - garść suszonych grzybów
  - 30-40 dag pieczarek, można dodać jeszcze grzybki mrożone
  - olej
 -  cebula
   -  sól, pieprz, majeranek, jałowiec, ząbek czosnku
Kapustę opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody.
Miękką kapustę odcedzić i poszatkować na kawałki długości 2  cm .
Suszone grzyby namoczyć, ugotować, drobno  pokroić .
Pokrojoną cebulę podsmażyć z grzybkami  i drobno pokrojonymi pieczarkami, dodać do kapusty,
przyprawić do smaku, mieszając zagotować i odparować. Farsz należy wystudzić.
Nadzienie nie może być wodniste.
Z przesianej mąki i pozostałych składników zagnieść wolne ciasto.
Rozwałkować dość  cienko , wykrawać krążki  małą szklanką,
kłaść  nadzienie, zlepiać brzegi. Należy uważać by nadzienie
nie dostało się między brzegi, bo będą się rozklejały.
 Wrzucać partiami na gotującą się, lekko posoloną wodę , gotować minutę.
 Po wyjęciu odsączyć
 Podawać polane podduszoną cebulką, bądź z sosem  grzybowym,
doskonale smakują odgrzewane.







2 komentarze:

jadwiga pisze...

Czy Wiesz Moja Margeto, ze wszystko umiem a pierożków nie umiem robić? Robi to moja córka, ja pomagaż, ale ciasto mi nie wychodzi, może jednak się skuszę na tp co podajesz? wygladaja tak apetycznie
pozdrawiam
j

margeta pisze...

Ciasto musi być wolne i elastyczne.Zachęcam , wkrótce podam przepis na pierogi z soczewicą.