niedziela, 8 listopada 2015

Pierogi z kaszą gryczaną i warzywami.

ciasto:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
-  mąka ok. 2.5 szklanki
- sól
- łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ciepłą  wodę, olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne i lśniące
Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.

 farsz:
-  szklanka kaszy gryczanej
- 2 ugotowane  ziemniaki
-  kawałek pora
-  pół strąka papryki czerwonej
-  kilka pieczarek
- zielony koperek
-  2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ulubione zioła

Kaszę gotuję na wolnym ogniu (ok. 10-15 minut) w dwóch szklankach wody, mieszając od czasu.  Pod koniec gotowania dodaję podduszone, drobno pokrojone warzywa : por, papryka i pieczarki. Doprawiam do smaku, zdejmuję z ognia i odstawiam w ciepłe miejsce by odpoczęła ( można przykryć ręcznikiem papierowym i ściereczką). Do wystudzonej kaszy dodaję przepuszczone przez praskę ziemniaki, posiekany koperek i ulubione zioła, mieszam. Gotowy farsz nakładam na  przygotowane wcześniej kółka i zlepiam pierogi.


2 komentarze:

Michalina Brońska pisze...

wyglądają przepysznie (:

Iga z dietmap.pl pisze...

z warzywami nie robiłam, ale polecam z tofu! :)