poniedziałek, 23 listopada 2015

Kotlety z kus-kus.

-  soczewica
- 1/3 szklanki kaszy kus-kus
-  marchew
- kawałek selera
-  kawałek pora
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, curry, majeranek

Soczewicę namoczyć przez 5 godzin, a następnie gotować ok. 4-6 minut.  Po wystudzeniu przepuścić przez praskę.
Kaszę kus-kus nasypać do szklanki i zalać wrzącą wodą 1 cm powyżej poziomu kaszy, zaczekać by wystygła i napęczniała.

Marchew, selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora drobno pokroić.
Warzywa poddusić na oleju.
Połączyć soczewicę, kaszę i podduszone warzywa doprawić do smaku i wymieszać masę.

Formować kotlety, smażyć na złoty kolor lub piec w piekarniku.
 Podawać z ziemniakami i surówką.


Brak komentarzy: