wtorek, 1 grudnia 2015

Zwykly, niezwykły obiad .

 kotlety:
 -  szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
 -  szklanka ugotowanej  soczewicy 
 -  szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
 -   mała cebulka
 -   łyżka oleju
- 2 łyżki płatków owsianych
  -  sól,  pieprz, zioła prowansalskie
  -  dwie łyżki panierki ( pokruszone płatki kukurydziane plus ziarna       słonecznika)

 Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i płatki owsiane .
Wyrobić  masę dodając przyprawy.
Formować  kotlety, obtoczyć od spodu w panierce
 i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut lub smażyć na patelni na złoty kolor.
 Podawać z ziemniakami i surówką

warzywa duszone:
- marchew ( w pasy-słupki)
- por  ( w słupki)
- pieczarki (w paski)
- pół cebulki
- ząbek czosnku
-  2 łyżki oleju
-  sól, pieprz, ulubione zioła
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodać warzywa i dusić do miękkości (kilka minut). Warzywa powinny być lekko chrupiące al dente.



1 komentarz:

Ashabella pisze...

Smacznie, kolorowo i na pewno pysznie. Podoba mi się i chętnie wypróbuję. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.