kotlety:
- szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
- szklanka ugotowanej soczewicy
- szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
- mała cebulka
- łyżka oleju
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dwie łyżki panierki ( pokruszone płatki kukurydziane plus ziarna słonecznika)
Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i płatki owsiane .
Wyrobić masę dodając przyprawy.
Formować kotlety, obtoczyć od spodu w panierce
i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut lub smażyć na patelni na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką
warzywa duszone:
- marchew ( w pasy-słupki)
- por ( w słupki)
- pieczarki (w paski)
- pół cebulki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ulubione zioła
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodać warzywa i dusić do miękkości (kilka minut). Warzywa powinny być lekko chrupiące al dente.
- szklanka ugotowanego ryżu - może być brązowy
- szklanka ugotowanej soczewicy
- szklanka ugotowanych warzyw(marchew, groszek, seler, brokuły)
- mała cebulka
- łyżka oleju
- 2 łyżki płatków owsianych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dwie łyżki panierki ( pokruszone płatki kukurydziane plus ziarna słonecznika)
Ryż, soczewicę i warzywa zemleć w maszynce,
dodać zeszkloną na oleju cebulkę i płatki owsiane .
Wyrobić masę dodając przyprawy.
Formować kotlety, obtoczyć od spodu w panierce
i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, po wierzchu posypać ziołami .
Piec pod przykryciem ok. 35 minut lub smażyć na patelni na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką
warzywa duszone:
- marchew ( w pasy-słupki)
- por ( w słupki)
- pieczarki (w paski)
- pół cebulki
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, ulubione zioła
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju dodać warzywa i dusić do miękkości (kilka minut). Warzywa powinny być lekko chrupiące al dente.
2 komentarze:
Smacznie, kolorowo i na pewno pysznie. Podoba mi się i chętnie wypróbuję. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam.
Niezwykły obiad na zwykłe dni :)
Prześlij komentarz