sobota, 13 listopada 2010

Sosy do surówek i sałatek


     Sos keczupowy
   -    kilka łyżek koncentratu
   -  mała cebulka
   -  2 ząbki czosnku
   - 2 łyżki oliwy
   -  sól, pieprz, bazylia
Drobno pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie,  dodać drobniutko
posiekany czosnek i  pozostałe składniki., wymieszać.



                 Sos  majonezowy  I

    -    5  łyżek    ziaren  słonecznika
    -     2  łyżki  oliwy
    -      łyżka  musztardy  ,
    -      przegotowana  woda (ok . 1/3  szklanki)
    -      przyprawy
   Słonecznik  zmielony  w  młynku  do  kawy  ucieramy  z  oliwką  i  musztardą 
na   jasną   puszystą  masę  rozcieńczamy  wodą  do  odpowiedniej  konsystencji 
przyprawiamy   dowolnymi  ziołami   w.g.  uznania .

                  Sos  majonezowy   II  

  -  kilka  orzechów  włoskich ,  ząbek  czosnku ,
  -  łyżka  soku z  cytryny ,
  -   łyżka  octu  winnego
                                      -     5 łyżek  oleju ,  sól ,  pieprz
 Orzechy  podprażyć  na suchej patelni ,  zmiksować  czosnkiem solą  pieprzem ,
octem , sokiem wyciśniętym  z  cytryny. Ucierając   dodawać  po  łyżce oleju.
Powinien  powstać  sos  podobny  do  majonezu .

                 Sos  winegret
   3  łyżki  oliwy
   2  łyżki  soku  z  cytryny
  2   łyżki  podprażonego  na  suchej  patelni  ziaren   słonecznika
  Przyprawy : sól ,  pieprz ,  zioła  do  sałatek
 Składniki  połączyć ,  wymieszać .  Dodawać  do  surówek ,
  sałatek  i   gotowanych  warzyw .

                  Sos  winegret   II

 Kilka  łyżek  oleju  zmiksuj z  sokiem  z  cytryny ,  ząbkiem  czosnku
i  kilkoma  kroplami  sosu  sojowego .


               Sos  słonecznikowy
Pól  szklanki  ziaren  słonecznika
Szklanka  soku  pomidorowego
 Mała  cebulka
 pół  łyżeczki  soli
 ząbek  czosnku
 2  łyżki  soku  z  cytryny
 Wszystkie  składniki  zmiksować  w  blenderze  na  jednolitą  masę .
 Podawać  do  surówek  i   sałatek.

                 Sos  włoski
  -  6  łyżek  oliwy
  -   3  łyżki  wody
  -   3  łyżki  soku  z  cytryny
  -   2 ząbki  zmielonego   w  prasce  czosnku .
  Wymieszać .podawać  do  surówek i sałatek.


         Sos  musztardowy

   -   kilka   łyżek   oliwy
   -   3 łyżki  musztardy ( najlepiej  Francuskiej
   -  Pieprz , przyprawy  w.g  uznania .
Wymieszać  ,  dodawać  do  surówek .

  


                  Sos  ogórkowy-wiosenny
    - świeży ogórek
       - 2 duże ząbki czosnku
       -  pól pęczka kopru 
        -  pół pęczka natki pietruszki
        -  pół pęczka szczypiorku
        -   2 łyżka oliwy z oliwek
         -  łyżka octu jabłkowego 
          -     świeżo zmielony pieprz , sól
Obrany ogórek zetrzeć   na tarce o grubych oczkach, pozostawić na 10 minut,odlać sok.
 Czosnek przecisnąć przez praskę . Koperek, natkę pietruszki i szczypior  drobno posiekać, 
Składniki wymieszać , przyprawić do smaku.
Sos doskonale nadaje się do  warzyw gotowanych i  pieczonych.




Brak komentarzy: