niedziela, 14 listopada 2010

Gołąbki wegańskie


       Gołąbki  wege :


 
 Główka kapusty (  jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć  ,w zimie może być włoska )
 2 szklanki  ryżu
5  szklanek wody
40  -50 dag pieczarek  marchewka , kawałek pietruszki,
koncentrat pomidorowy
cebula , por (zielona część )
Papryka , pęczek kopru ,można dodać kukurydzę luk groszek zielony .
Sól ,papryka ,pieprz,  olej
 Kapustę obgotować w osolonej wodzie  ,  (jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć) zdjąć liście
( będzie znacznie łatwiej jeżeli  ukośnie wykroimy głąba), odsączyć .

Ryż gotować w wywarze  wody z dodatkiem startej marchwi , pietruszki i koncentratu  .
Następnie dodać uduszone na oleju  pieczarki z cebulką , porem i papryką .
Przyprawić do smaku . mieszając , gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę .
Pozostawić do wystudzenia . Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty
na wierzchu przykryć resztą liści ,podlać sosem :
 pół szklanki wody ,  2 łyżki koncentratu ,
 sól,  przyprawy w.g uznania .

Przykryć naczynie i  włożyć do piekarnika  na  godzinę .

Oddzielnie możemy  przygotować
sos pomidorowy .

2 komentarze:

OlaCruz pisze...

Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam! Brzmi smakowicie :) Zaznaczę sobie ten przepis.

margeta pisze...

OlaCruz witam cię i zapraszam !