Gołąbki wege :
Główka kapusty ( jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć ,w zimie może być włoska )
2 szklanki ryżu
5 szklanek wody
40 -50 dag pieczarek marchewka , kawałek pietruszki,
koncentrat pomidorowy
cebula , por (zielona część )
Papryka , pęczek kopru ,można dodać kukurydzę luk groszek zielony .
Sól ,papryka ,pieprz, olej
Kapustę obgotować w osolonej wodzie , (jeżeli młoda , należy ją tylko sparzyć) zdjąć liście
( będzie znacznie łatwiej jeżeli ukośnie wykroimy głąba), odsączyć .
Ryż gotować w wywarze wody z dodatkiem startej marchwi , pietruszki i koncentratu .
Następnie dodać uduszone na oleju pieczarki z cebulką , porem i papryką .
Przyprawić do smaku . mieszając , gotować do momentu aż ryż wsiąknie wodę .
Pozostawić do wystudzenia . Masę ryżowa nakładać na liście kapusty zawijać gołąbki .
Każdy gołąbek podrumienić na patelni i układać w naczyniu wyścielonym liśćmi kapusty
na wierzchu przykryć resztą liści ,podlać sosem :
pół szklanki wody , 2 łyżki koncentratu ,
sól, przyprawy w.g uznania .
Przykryć naczynie i włożyć do piekarnika na godzinę .
Oddzielnie możemy przygotować sos pomidorowy .
2 komentarze:
Czegoś takiego jeszcze nie próbowałam! Brzmi smakowicie :) Zaznaczę sobie ten przepis.
OlaCruz witam cię i zapraszam !
Prześlij komentarz