poniedziałek, 29 listopada 2010

Jabłecznik

   składniki  na ciasto:

    -  1.5 szklanki mąki
    -  1  szklanka płatków owsianych
    -  4 łyżek cukru
    -  cukier wanilinowy
    -  pół szklanki oleju
    -  pół szklanki wody
    -  pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)

   Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.

 W tym czasie obrać 5 średnich , kwaśnych jabłek, zetrzeć je
  na  tarce o grubych otworach,
wymieszać z 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym , cynamonem
i mąką ziemniaczaną, można dodać garść rodzynek.

    Ciasto podzielić : dwie trzecie wyłożyć do średniej wielkości tortownicy,
cieniutko  posypać mąką ziemniaczaną , położyć przygotowane jabłka ,
na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
 Piec ok. 50 minut.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

W jakiej temperaturze piec?