składniki na ciasto:
- 1.5 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać 5 średnich , kwaśnych jabłek, zetrzeć je
na tarce o grubych otworach,
wymieszać z 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym , cynamonem
i mąką ziemniaczaną, można dodać garść rodzynek.
Ciasto podzielić : dwie trzecie wyłożyć do średniej wielkości tortownicy,
cieniutko posypać mąką ziemniaczaną , położyć przygotowane jabłka ,
na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Piec ok. 50 minut.
- 1.5 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 4 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- pół szklanki oleju
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ( niekoniecznie)
Składniki połączyć , zagnieść ciasto, włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać 5 średnich , kwaśnych jabłek, zetrzeć je
na tarce o grubych otworach,
wymieszać z 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym , cynamonem
i mąką ziemniaczaną, można dodać garść rodzynek.
Ciasto podzielić : dwie trzecie wyłożyć do średniej wielkości tortownicy,
cieniutko posypać mąką ziemniaczaną , położyć przygotowane jabłka ,
na jabłka zetrzeć pozostałe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Piec ok. 50 minut.
1 komentarz:
W jakiej temperaturze piec?
Prześlij komentarz