czwartek, 11 listopada 2010

Kotlety sojowe

   
 2 szklanki soi (ziarna)
4 ząbki czosnku
2 bułki (najlepiej grahamki)
1 duża pokrojona cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki mąki owsianej lub namoczone płatki owsiane
sól majeranek , bazylia, pieprz, papryka

Soję namoczyć na noc, a następnie gotować 1ok. 1 godz. do miękkości ziaren.
Odsączone ziarna przepuścić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą
 bułką . Do masy dodać pokrojoną cebulkę (może być zeszklona napatelni z łyżką oleju),
posiekany czosnek, płatki owsiane lub mąkę i przyprawy. Wymieszać ,
 pasta ma być dobrze przyprawiona i smaczna .
Uformować kotlety , obtoczyć w bułce , piec w piekarniku, lub smażyć na patelni.

 

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Czy mozna wykonać przepis bez bułki?

margeta pisze...

Bułkę musisz zastąpić czymś innym bo kotlety będą się rozsypywały. Można zastąpić ugotowaną na sypko kaszą jaglaną, manną lub namoczonymi płatkami owsianymi.
pozrawiam