sobota, 13 listopada 2010

Ciastka bez pieczenia


    Kasztanki 
  -  szklanka orzeszków ziemnych
   -   2  łyżki  cukru
  -   2  łyżki  kakao
  -    2 x 100g opakowania wiórek  kokosowych
               ( zmielonych  w  młynku  do  kawy )
  -   2  łyżki  soku  z  cytryny
                                                    -   olejek  migdałowy
                                                    -     pół  blachy  kruchego  placka
                                                         ( lub  2  paczki  herbatników )
                                                     -  dodatkowo  wiórki do obtaczania

Kruche  ciastko  skruszyć  na  mąkę. (można  zmielić  w  maszynce )
Zmielone w młynku orzeszki  utrzeć  z  cukrem dodać pozostałe  składniki  nadal ucierając  
( jeżeli  masa  jest  za  mało   elastyczna  dodać  2  łyżki  wody) .
Formować  kulki ,  obtoczyć  w  wiórkach  i okruszkach  ciasta .Schłodzić .

     Kruchy  placek     ( zamiast   herbatników )
      
                  -   4  łyżki  oleju ,  
                  -   2  łyżki  cukru ,
                   -   4  łyżki   zmielonych  płatków  owsianych, zalanych gorącą wodą
                   -   4  łyżki  wody
                   -    ok.  2  szklanki  mąki
              Ciasto  zagnieść ,  jeśli  jest  za  kruche  dodać troszkę wody
              rozwałkować  na   blachę  wyścieloną
              papierem  do  pieczenia . Piec  ok. 20  min .
 uwaga: placek jest kruchy


                    Rolada
                        
Masa  kokosowa
   -    szklanka orzeszków ziemnych
   -     pół  szklanki  cukru   pudru (można  mniej  , wiórki  dają  słodkość )
  -     150 -  200 g wiórek  kokosowych (  2  opakowania)
   -     sok  z  cytryny
 Orzeszki i wiórki zemleć w młynku do kawy 
 Składniki  utrzeć  wstawić  do  lodówki .

   Masa  czekoladowa :
   -   Pół  szklanki  cukru
   -   pół  szklanki  wody
   -   3  łyżki  kakao
   -   3  paczki  kruchych  ciasteczek
      (  lub  blacha  kruchego  placka  własnego  wypieku -przepis powyżej)
   -   cukier  wanilinowy ,
   -   można   dodać  2  łyżki  alkoholu ( w  wersji  dla  dorosłych )
 Ciasteczka  skruszyć .
 Wszystkie  składniki  wymieszać   i  zagnieść  ciasto .
Rozwałkować  na  pergaminie  cienki ( ok .pół  cm  )   kwadratowy  placek  .
Na  nim  rozsmarować  masę  kokosową    .
Zwijać jak  roladę  .  Schłodzić  w  lodówce .


                    KULKI
  Składniki  ;
                    -   2    szklanki  płatków  owsianych
                    -  1    szklanka  orzechów  ( włoskich  lub  fistaszków  zmielonych  )
                    -   1  szklanka   wiórek  kokosowych (zmielonych )
                   -    5  łyżek  cukru  pudru
                    -    5  łyżeczek  kakao
                    -    trzy  czwarte   szklanki  wody            
                    -    1 lub 2 łyżki alkoholu ( wersja dla dorosłych)
                    -      dodatkowo   1  opakowanie  wiórek  do  obtaczania
            Płatki  zalać  gorącą  wodą , zaczekać aż wchłoną wodę ,
            dodać  cukier puder ,  margarynę , kakao
           alkohol ,  oraz  zmielone  orzechy  i  wiórki . Wszystko  wymieszać .
           Uformować    kulki  wielkości  orzecha  włoskiego,
          ( jeżeli  masa  jest  nie  dość  elastyczna
           można  dodać  przegotowanej  wody  , jeżeli  zbyt   miękka  dodać  płatków owsianych )
                  Kuleczki  obtoczyć    w  wiórkach  kokosowych ,  wstawić   do  lodówki   ,
                   aż  staną  się  twarde.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

muszę to wypróbować:-)

Anonimowy pisze...

hmm a czy to ciasto na rolade to sie dobrze walkuje i zwija ? nie rozwala sie ?
bo zawsze chcialam zrobic weganska rolade ale problem jest z biszkoptem !
a tutaj nie ma jak widze oleju tylko woda,cukier,kakao i te ciastka i to wyjdzie takie fajne o zawijania ?:P:P nie rpzadnie sie przez brak tlusczu ?:P

margeta pisze...

Jeśli ciasto jest zbyt mało elastyczne, można dodać ociupkę wody lub mleka roślinnego. Ciasto należy rozwałkować na pergaminie lub folii i z jej pomocą zwijać. Po schłodzeniu jest fajne.
Życzę powodzenia.
Wkrótce podam przepis na roladę prawdziwą :).