Kasztanki
- szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 x 100g opakowania wiórek kokosowych
( zmielonych w młynku do kawy )
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek migdałowy
- pół blachy kruchego placka
( lub 2 paczki herbatników )
- dodatkowo wiórki do obtaczania
Kruche ciastko skruszyć na mąkę. (można zmielić w maszynce )
Zmielone w młynku orzeszki utrzeć z cukrem dodać pozostałe składniki nadal ucierając
( jeżeli masa jest za mało elastyczna dodać 2 łyżki wody) .
Formować kulki , obtoczyć w wiórkach i okruszkach ciasta .Schłodzić .
Kruchy placek ( zamiast herbatników )
- 4 łyżki oleju ,
- 2 łyżki cukru ,
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych, zalanych gorącą wodą
- 4 łyżki wody
- ok. 2 szklanki mąki
Ciasto zagnieść , jeśli jest za kruche dodać troszkę wody
rozwałkować na blachę wyścieloną
papierem do pieczenia . Piec ok. 20 min .
uwaga: placek jest kruchy
Rolada
Masa kokosowa
- szklanka orzeszków ziemnych
- pół szklanki cukru pudru (można mniej , wiórki dają słodkość )
- 150 - 200 g wiórek kokosowych ( 2 opakowania)
- sok z cytryny
Orzeszki i wiórki zemleć w młynku do kawy
Składniki utrzeć wstawić do lodówki .
Masa czekoladowa :
- Pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 paczki kruchych ciasteczek
( lub blacha kruchego placka własnego wypieku -przepis powyżej)
- cukier wanilinowy ,
- można dodać 2 łyżki alkoholu ( w wersji dla dorosłych )
Ciasteczka skruszyć .
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto .
Rozwałkować na pergaminie cienki ( ok .pół cm ) kwadratowy placek .
Na nim rozsmarować masę kokosową .
Zwijać jak roladę . Schłodzić w lodówce .
KULKI
Składniki ;
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów ( włoskich lub fistaszków zmielonych )
- 1 szklanka wiórek kokosowych (zmielonych )
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek kakao
- trzy czwarte szklanki wody
- 1 lub 2 łyżki alkoholu ( wersja dla dorosłych)
- dodatkowo 1 opakowanie wiórek do obtaczania
Płatki zalać gorącą wodą , zaczekać aż wchłoną wodę ,
dodać cukier puder , margarynę , kakao
alkohol , oraz zmielone orzechy i wiórki . Wszystko wymieszać .
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego,
( jeżeli masa jest nie dość elastyczna
można dodać przegotowanej wody , jeżeli zbyt miękka dodać płatków owsianych )
Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych , wstawić do lodówki ,
aż staną się twarde.
- szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 x 100g opakowania wiórek kokosowych
( zmielonych w młynku do kawy )
- 2 łyżki soku z cytryny
- olejek migdałowy
- pół blachy kruchego placka
( lub 2 paczki herbatników )
- dodatkowo wiórki do obtaczania
Kruche ciastko skruszyć na mąkę. (można zmielić w maszynce )
Zmielone w młynku orzeszki utrzeć z cukrem dodać pozostałe składniki nadal ucierając
( jeżeli masa jest za mało elastyczna dodać 2 łyżki wody) .
Formować kulki , obtoczyć w wiórkach i okruszkach ciasta .Schłodzić .
Kruchy placek ( zamiast herbatników )
- 4 łyżki oleju ,
- 2 łyżki cukru ,
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych, zalanych gorącą wodą
- 4 łyżki wody
- ok. 2 szklanki mąki
Ciasto zagnieść , jeśli jest za kruche dodać troszkę wody
rozwałkować na blachę wyścieloną
papierem do pieczenia . Piec ok. 20 min .
uwaga: placek jest kruchy
Rolada
Masa kokosowa
- szklanka orzeszków ziemnych
- pół szklanki cukru pudru (można mniej , wiórki dają słodkość )
- 150 - 200 g wiórek kokosowych ( 2 opakowania)
- sok z cytryny
Orzeszki i wiórki zemleć w młynku do kawy
Składniki utrzeć wstawić do lodówki .
Masa czekoladowa :
- Pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 paczki kruchych ciasteczek
( lub blacha kruchego placka własnego wypieku -przepis powyżej)
- cukier wanilinowy ,
- można dodać 2 łyżki alkoholu ( w wersji dla dorosłych )
Ciasteczka skruszyć .
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto .
Rozwałkować na pergaminie cienki ( ok .pół cm ) kwadratowy placek .
Na nim rozsmarować masę kokosową .
Zwijać jak roladę . Schłodzić w lodówce .
KULKI
Składniki ;
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka orzechów ( włoskich lub fistaszków zmielonych )
- 1 szklanka wiórek kokosowych (zmielonych )
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek kakao
- trzy czwarte szklanki wody
- 1 lub 2 łyżki alkoholu ( wersja dla dorosłych)
- dodatkowo 1 opakowanie wiórek do obtaczania
Płatki zalać gorącą wodą , zaczekać aż wchłoną wodę ,
dodać cukier puder , margarynę , kakao
alkohol , oraz zmielone orzechy i wiórki . Wszystko wymieszać .
Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego,
( jeżeli masa jest nie dość elastyczna
można dodać przegotowanej wody , jeżeli zbyt miękka dodać płatków owsianych )
Kuleczki obtoczyć w wiórkach kokosowych , wstawić do lodówki ,
aż staną się twarde.
3 komentarze:
muszę to wypróbować:-)
hmm a czy to ciasto na rolade to sie dobrze walkuje i zwija ? nie rozwala sie ?
bo zawsze chcialam zrobic weganska rolade ale problem jest z biszkoptem !
a tutaj nie ma jak widze oleju tylko woda,cukier,kakao i te ciastka i to wyjdzie takie fajne o zawijania ?:P:P nie rpzadnie sie przez brak tlusczu ?:P
Jeśli ciasto jest zbyt mało elastyczne, można dodać ociupkę wody lub mleka roślinnego. Ciasto należy rozwałkować na pergaminie lub folii i z jej pomocą zwijać. Po schłodzeniu jest fajne.
Życzę powodzenia.
Wkrótce podam przepis na roladę prawdziwą :).
Prześlij komentarz