czwartek, 2 grudnia 2010

Pierogi z soczewicą


    ciasto :
    -   2.50 szklanki mąki
    -  ok. 1 szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli



  nadzienie :
       -  30 dag soczewicy
       -  20 dag pieczarek
       -  cebula
       -  2 łyżki oleju
       -  sól pieprz, szczypta majeranku

 Soczewicę opłukać, namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Ugotować w świeżej wodzie, gotować do miękkości ok 7 minut.
Soczewica nie może się rozgotować , jest niesmaczna, wodnista
i traci wartości odżywcze.
Wystudzoną przepuszczamy przez maszynkę,
dodajemy pokrojone w drobną kostkę , podduszone pieczarki z cebulą ,
 przyprawiamy do smaku.
Jeżeli masa jest sypka , dodajemy troszkę  przegotowanej wody,
w przypadku gdy jest zbyt rzadka , można dodać łyżkę bułki tartej.

    Z podanych składników zagnieść wolne ciasto.
    Rozwałkować , wykrawać szklaneczką krążki,
    w które nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi.
    Gotujemy partiami w osolonej wodzie. Odcedzamy,
    Możemy polać cebulką podsmażoną na oleju .



1 komentarz:

jadwiga pisze...

Pierożki wyglądaja pysznie, soczewice lubię, więc spróbuję
j