sobota, 26 grudnia 2015

Wege piernik .

- 3/4szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanko oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu z mniszka
- 2 łyżki dżemu śliwkowego
- 2 łyżki kakao
- łyżka octu jabłkowego
- przyprawa do piernika , cynamon
-  szklankę bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina, daktyle, morele,
 wiórki kokosowe, ziarna słonecznika
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody
dodatkowo: powidła śliwkowe, masa orzechowa,  polewa

 Mieszamy suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi, łączymy razem, mieszamy i do piekarnika na ok. 50 minut. Można zrobić test suchej słomki.
Po wystudzeniu przekroić piernik na trzy placki. Pierwszy placek smarujemy dżemem, drugi masą, wierzch polewamy polewą, można ozdobić orzechami i innymi bakaliami.

masa orzechowa::
- szklanka mleka roślinnego
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
 - 3/4 szklanki orzechów włoskich
Gotujemy  budyń, po wystudzeniu miksujemy ze zmielonymi orzechami.


Brak komentarzy: