środa, 30 września 2015

Pesto z natki pietruszki.

 -  duży pęczek natki pietruszki
-  4 ząbki czosnku
 -  8 orzechów nerkowca
    ( możemy je zastąpić (lub uzupełnić) orzechami włoskimi,
    pinii, laskowymi ,  ziarnami słonecznika, sezamu
     lub pestkami dyni)
 -  ok. 2 łyżki soku z cytryny
-  4 łyżki dobrej oliwy np. z oliwek
-  sól, pieprz


Natkę pietruszki należy posiekać ( można ręcznie lub w blenderze).
 Orzechy lub ziarna podprażyć na suchej patelni.
 Zmiksować w blenderze natkę pietruszki, czosnek i orzechy na gładką masę.
Dodać sok z cytryny, oliwkę i przyprawy do smaku, wymieszać.
 Pastę przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce ( krótko) .
 Pasta nadaje się do smarowania pieczywa a także do makaronów i do młodych ziemniaczków :)
Używając pesto do makaronu, możemy go rozrzedzić dodając troszkę przegotowanej wody.



Brak komentarzy: