- duży pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 8 orzechów nerkowca
( możemy je zastąpić (lub uzupełnić) orzechami włoskimi,
pinii, laskowymi , ziarnami słonecznika, sezamu
lub pestkami dyni)
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki dobrej oliwy np. z oliwek
- sól, pieprz
Natkę pietruszki należy posiekać ( można ręcznie lub w blenderze).
Orzechy lub ziarna podprażyć na suchej patelni.
Zmiksować w blenderze natkę pietruszki, czosnek i orzechy na gładką masę.
Dodać sok z cytryny, oliwkę i przyprawy do smaku, wymieszać.
Pastę przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce ( krótko) .
Pasta nadaje się do smarowania pieczywa a także do makaronów i do młodych ziemniaczków :)
Używając pesto do makaronu, możemy go rozrzedzić dodając troszkę przegotowanej wody.
- 4 ząbki czosnku
- 8 orzechów nerkowca
( możemy je zastąpić (lub uzupełnić) orzechami włoskimi,
pinii, laskowymi , ziarnami słonecznika, sezamu
lub pestkami dyni)
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki dobrej oliwy np. z oliwek
- sól, pieprz
Natkę pietruszki należy posiekać ( można ręcznie lub w blenderze).
Orzechy lub ziarna podprażyć na suchej patelni.
Zmiksować w blenderze natkę pietruszki, czosnek i orzechy na gładką masę.
Dodać sok z cytryny, oliwkę i przyprawy do smaku, wymieszać.
Pastę przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce ( krótko) .
Pasta nadaje się do smarowania pieczywa a także do makaronów i do młodych ziemniaczków :)
Używając pesto do makaronu, możemy go rozrzedzić dodając troszkę przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz