ciasto naleśnikowe z dynią
- szklanka mąki pszennej ( może być razowa )
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka przecieru z dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka sojowego
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Mąką lub wodą regulujemy gęstość ciasta.
Wszystkie składniki oprócz oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką,pod koniec dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni małe naleśniki. Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
nadzienie:
- jabłka
- miód lub cukier
- cynamon
- łyżka oleju
Trzy duże jabłka (najlepiej antonówki ) obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki, podlewamy niewielką ilością wodą i rozgotowujemy. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając, pod koniec gotowania dodajemy cukier do smaku, cynamon i łyżkę oleju, masa troszkę się rozrzedzi. Smażymy, mieszamy aż masa zgęstnieje i gotowe.
Wystudzoną masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik, polewamy rozgrzana w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
- szklanka mąki pszennej ( może być razowa )
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- łyżka przecieru z dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka sojowego
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Mąką lub wodą regulujemy gęstość ciasta.
Wszystkie składniki oprócz oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką,pod koniec dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni małe naleśniki. Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
nadzienie:
- jabłka
- miód lub cukier
- cynamon
- łyżka oleju
Trzy duże jabłka (najlepiej antonówki ) obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki, podlewamy niewielką ilością wodą i rozgotowujemy. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając, pod koniec gotowania dodajemy cukier do smaku, cynamon i łyżkę oleju, masa troszkę się rozrzedzi. Smażymy, mieszamy aż masa zgęstnieje i gotowe.
Wystudzoną masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik, polewamy rozgrzana w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
3 komentarze:
wyglądają zmysłowo
pyszne!! i to nadzienie jablkowe, mmmmmmm. Polecam :)
to prawda są pyszne no i wyglądają... :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz