piątek, 11 września 2015

Naleśniki z jabłkami.

ciasto naleśnikowe z dynią
-  szklanka mąki pszennej ( może być  razowa )
 -  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-   łyżka przecieru z dyni
-  1 łyżeczka cukru
-  2 łyżki oleju
-  1 szklanka  mleka sojowego
-  szczyptę soli
- cukier waniliowy
Mąką lub wodą regulujemy gęstość  ciasta.
Wszystkie składniki oprócz oleju) rozmieszać dokładnie  trzepaczką,pod koniec  dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni  małe naleśniki.   Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę  kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
 nadzienie:
   - jabłka 
   - miód lub cukier
   - cynamon
   -  łyżka oleju

 Trzy duże jabłka (najlepiej antonówki )  obieramy ze skórki, kroimy na małe cząstki, podlewamy niewielką ilością wodą i rozgotowujemy. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając, pod koniec gotowania dodajemy cukier do smaku, cynamon i łyżkę oleju, masa troszkę się rozrzedzi. Smażymy, mieszamy aż masa zgęstnieje i gotowe.
Wystudzoną masą smarujemy naleśniki, zwijamy w rulonik, polewamy rozgrzana w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
                  

3 komentarze:

Lakto Owo pisze...

wyglądają zmysłowo

Unknown pisze...

pyszne!! i to nadzienie jablkowe, mmmmmmm. Polecam :)

margeta pisze...

to prawda są pyszne no i wyglądają... :)
pozdrawiam