czwartek, 17 września 2015

Wege ciasto ze śliwkami.

ciasto:
-  45 dag mąki
-  pół szklanki cukru
-  3 łyżki mleka roślinnego
 -  1/3 szklanki oleju
-  płaska łyżeczka sody
-  1 łyżka octu winnego
-  3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
 dodatkowo:
 -  słoiczek dżemu śliwkowego,śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto i podzieliłam na trzy części.
Upiekłam trzy kruche placki, każdy przed pieczeniem posmarowałam dżemem śliwkowym, a na dżem położyłam kawałki śliwek, na trzeci ten na wierzchu położyłam dodatkowo rodzynki i wiórki kokosowe.

 Do tego masa budyniowa  i można czekać na gości:)

masa:
-  3 szklanki mleka roślinnego
-  3 budynie waniliowe ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką  pszenną )
-  4 łyżki cukru
- pół kostki margaryny wegańskiej lub kostka tofu naturalnego

Gotuję budyń i studzę.
Margarynę ucieram mikserem, dodaję po łyżce wystudzonego budyniu.
W tortownicy układam pierwszy placek, na nim połowę masy budyniowej, placek i pozostałą masę, przykrywam trzecim plackiem tym z dżemem, śliwkami, rodzynkami i wiórkami.
Gotowe ciasto schładzam w lodówce.




1 komentarz:

margot pisze...

trzeba śliwki kupić i upiec