- cukier waniliowy
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne GP
- 1/3 szklanki oleju
- 3 - 5 łyżki mleka roślinne GP
- 1/3 szklanki oleju
- 200g margaryny wegańskiej
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
dodatkowo:
- słoiczek dżemu śliwkowego,śliwki, rodzynki, wiórki kokosowe
Z powyższych składników ( na "ciasto" ) zagniotłam ciasto i podzieliłam na trzy części.
Upiekłam trzy kruche placki, każdy przed pieczeniem posmarowałam dżemem śliwkowym, a na dżem położyłam kawałki śliwek, na trzeci ten na wierzchu położyłam dodatkowo rodzynki i wiórki kokosowe.
Do tego masa budyniowa i można czekać na gości:)
masa:
- 3 szklanki mleka roślinnego( często biorę alpro waniliowe)
- 3 budynie waniliowe ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną )
- 4 łyżki cukru można więcej jeżeli mleko jest naturalne
- kostka tofu naturalnego lub 150g margaryny wegańskiej
Gotuję budyń i studzę. Tofu lub margarynę wege ucieram mikserem, dodaję po łyżce wystudzonego budyniu.
W tortownicy układam pierwszy placek, na nim połowę masy budyniowej, placek i pozostałą masę, przykrywam trzecim plackiem tym z dżemem, śliwkami, rodzynkami i wiórkami.
Gotowe ciasto schładzam w lodówce.
A oto inne wersje ciasta z tego przepisu😀
1 komentarz:
trzeba śliwki kupić i upiec
Prześlij komentarz