Naleśniki , krokiety
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu i kurkumy
- 3 szklanki wody może trochę więcej ciasto ma mieć odpowiednią konsystencje
(wodę można zmieszać w połowie z mlekiem sojowym )
Składniki dokładnie wymieszać najlepiej z pomocą trzepaczki ,
smażyć cienkie naleśniki .
Z tego ciasta wychodzi ok. 12 dużych naleśników .
Naleśniki podaje się z różnymi nadzieniami .
Naleśniki z soczewicą
30 dag soczewicy
15 dag pieczarek
cebula
sól , przyprawy w,g uznania
Soczewicę opłukać, namoczyć na 3 godziny .
Gotować w świeżej wodzie krótko ok. 5 min. ( al. dente)
Ugotowaną soczewicą przekręcić przez maszynkę dodać podduszone ,
drobno pokrojone pieczarki z cebulką , przyprawić do smaku .
Nakładać na usmażone naleśniki , zwinąć w rulonik , podawać
z sosem pieczarkowym , koperkowym lub pomidorowym .
Naleśniki że szpinakiem:
0,25 dag szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
jedna cebula
2 łyżki oliwy
2 łyżki bułki tartej
Sól , pieprz
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie dodać szpinak , odparować ,
zagęścić bułką tarta ,
Doprawić do smaku .
Naleśniki smarować nadzieniem zwijać w tzw . rulonik .
Podawać z sosem pomidorowym lub podsmażone .
Krokiety pieczarkowe
30 ag pieczarek i jedną cebulę
drobno pokroić poddusić na oleju , odparować wodę ,
przyprawić solą , pieprzem , papryką , czosnkiem , natką pietruszki .
Nakładaj dużą łyżkę nadzienia na naleśnik ,
składaj w książkę ( dwa przeciwległe boki do środka , potem dwa następne
i jeszcze na pół ) lub jak gołąbki .
Panieruj w cieście naleśnikowym i bułce . przed podaniem podsmaż na złoty kolor .
Krokiety z kapustą
pół kg kiszonej kapusty
30 dag pieczarek
cebula
sól , przyprawy :pieprz , majeranek , jałowiec
Kapusty opłukać , obgotować , odcedzić poszatkować na 1 cm długość .
Pieczarki pokroić , podsmażyć z cebulą na oleju ,
dodać ugotowaną kapustę ,
przyprawić do smaku , odparować na patelni .
Nadzienie nakładać na naleśniki , składaj jak wyżej .
Naleśniki na słodko
Szklanka mąki ( może być razowa )
- szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki wody lub mleka sojowego ( można zmieszać )
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze .
Przed smażeniem dodać pokrojone 3 jabłka . Wymieszać .
Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron .
Podawać z konfiturą lub polane czekoladą .
2 komentarze:
Uwielbiam krokiety :-)
Zazwyczaj robię z pieczarkami, muszę spróbować ktoregos z Twoich przepisów :-)
Witam.
Dzisiaj robiłem krokiety, moje pierwsze.
Najpierw pokroiłem porę w półkrążki, marchewkę starłem na grubych oczkach tarki, dodałem pieczarkę i trochę pędów bambusa, doprawiłem kurkumą, solą, pieprzem i papryką. Wszystko razem podsmażyłem kilka minut. Gotowy farsz wpakowałem w papier ryżowy, otoczyłem bułką tartą, wrzuciłem na olej i po kilku minutach zachwycałem się pysznymi wegańskimi krokietami.
Serdecznie polecam
Pozdrufka
Idący boso
Prześlij komentarz