- 4 ugotowane marchewki,
- 2 cebule,
- 2 szklanki soku pomidorowego,
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- 8-10 oliwek
- olej,
- sól, pieprz, ulubione zioła
- 3 - 4 łyżki płatków owsianych
- otręby pszenne do obtaczania.
Ugotowane marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno pokroić,
oliwki wyjąć z zalewy drobno pokroić.
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, oliwki, orzechy przemielone przez maszynkę .
Zalewamy całość sokiem pomidorowym i dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy
( ok. pół godziny). Doprawiamy solą , pieprzem i ziołami.
Po wystudzeniu dodajemy do masy płatki owsiane w takiej ilości , by uzyskać konsystencję
odpowiednią na formowanie kotletów.
Uformowane kotlety obtoczyć w otrębach, piec w nagrzanym piekarniku ok. pół godziny.
Można polać np. sosem lub podać z warzywami.
Jeżeli nie potrzebujemy dużej ilości kotlecików , możemy użyć połowy porcji.:)
- 2 cebule,
- 2 szklanki soku pomidorowego,
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- 8-10 oliwek
- olej,
- sól, pieprz, ulubione zioła
- 3 - 4 łyżki płatków owsianych
- otręby pszenne do obtaczania.
Ugotowane marchewki zetrzeć na grubej tarce, cebulę drobno pokroić,
oliwki wyjąć z zalewy drobno pokroić.
Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy marchew, oliwki, orzechy przemielone przez maszynkę .
Zalewamy całość sokiem pomidorowym i dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy
( ok. pół godziny). Doprawiamy solą , pieprzem i ziołami.
Po wystudzeniu dodajemy do masy płatki owsiane w takiej ilości , by uzyskać konsystencję
odpowiednią na formowanie kotletów.
Uformowane kotlety obtoczyć w otrębach, piec w nagrzanym piekarniku ok. pół godziny.
Można polać np. sosem lub podać z warzywami.
Jeżeli nie potrzebujemy dużej ilości kotlecików , możemy użyć połowy porcji.:)
1 komentarz:
No i super, polecamy wszystkim smacznego!
Prześlij komentarz