wtorek, 7 grudnia 2010

Sos paprykowo-pomidorowy do makaronu

      

marchewka , 50dag pieczarek , cebula , kawałek pora , papryka,  
koncentrat pomidorowy  ( pół słoiczka), puszka kukurydzy, 
koperek, natka pietruszki , sól,  pieprz , zioła prowansalskie,
 bazylię , zioła do spaghetti .

Pokrojoną marchewkę podgotować w litrze wody, dodać koncentrat pomidorowy .
 Pieczarki  poddusić na oleju  z cebulką, papryką  i porem  , dodać 3 łyżki mąki ,
Wszystko dodać do wywaru , zagotować .Pod koniec gotowania dodać kukurydzę
 konserwową i przyprawy .Zagotować, wrzucić posiekany koperek i natkę .


 Oddzielnie ugotować gruby makaron np., fala . 
Podać makaron z sosem i surówką .


Sałata , pomidor , szczypior
Sałatę opłukać, porwać ,wymieszać z pokrojonym pomidorem i szczypiorkiem ,
posolić, polać sosem z 2 łyżek oliwki z ziołami .

Brak komentarzy: