wtorek, 1 marca 2011

Klopsiki ze słonecznika

   klopsiki

      -    150g  zmielonego  słonecznika 
             (ok. 1  szklanka     ziaren    )        
      -    3    łyżki  zmielonych  płatków  owsianych
      -     mała  cebulka 
      -    sól ,  pierz  ,oregano , papryka  słodka

   Składniki  wymieszać   dodając   niewielką   ilość  przegotowanej   wody  ,
  uformować  małe  klopsiki . Podsmażyć  na  złoty  kolor  z każdej strony,

  dodać  do  sosu ,  zagotować  



     Sos :
    -  cebulka 
   -  ok. 3 łyżki  koncentratu  pomidorowego
   -   2 łyżki mąki
   -   olej
   -  przyprawy





         Równocześnie  z  klopsikami  przygotowujemy  sos  pomidorowy ; 

Drobno pokrojoną  cebulkę  zeszklić  na  oleju ,  dodać  2  łyżki   mąki rozmieszać (nie  podpalamy  jej) dodać  koncentrat  i  rozrzedzić   wodą .
Do sosu dodajemy  klopsiki , gotujemy krótko .
Sos przyprawiamy  dużą ilością  przypraw  :  curry, oregano, pieprz ,  papryka  ostra ,
  słodka  ,  czosnek , zioła prowansalskie.
 Możemy  podać  z  ziemniakami  lub  z  ryżem .!!  Koniecznie  surówka .

2 komentarze:

margeta pisze...

Właśnie taki będzie dzisiaj u mnie obiad. Zdjęcie zrobię później , przepraszam.

Elżusia pisze...

Pyszne klopsiki ,dziękuję za przepis ,skorzystałam.Pozdrawiam.