Ciasto naleśnikowe podstawowe:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- szklanka wody ( regulujemy gęstość ciasta)
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni naleśniki .
Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .
Nadzienie do przekładania :
- słoik nutelli tutaj
- nieduża pomarańcza
- kilka kostek gorzkiej czekolady wege
Krem nutellę połącz z podzieloną na kawałki obraną pomarańczą
Smaruj masą ciepłe naleśniki, zwiń w cienki rulon, ułóż na talerzu,
posyp startą na tarce jarzynowej czekoladą lub polej sosem czekoladowym.
1 komentarz:
Takich naleśników, to jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawi mnie jak smakują:)
Prześlij komentarz