niedziela, 13 lutego 2011

Naleśniki z czekoladą

Ciasto naleśnikowe podstawowe:
-   2 szklanki mąki pszennej razowej
-  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
-  1 łyżka cukru
-  2 łyżki oleju
-  1.5 szklanki  mleka sojowego
-  szklanka wody ( regulujemy gęstość  ciasta)
-  szczyptę soli
- cukier waniliowy

Wszystkie składniki (bez oleju) rozmieszać dokładnie  trzepaczką, dodać olej .
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie smażymy na rozgrzanej lekko natłuszczonej  patelni  naleśniki .
Obsmażamy je z obu stron, odwracamy na drugą stronę  kiedy brzegi odstają od patelni ,
a ciasto jest matowe .


      Nadzienie  do przekładania  :

          -  słoik nutelli   tutaj
          -  nieduża  pomarańcza
         -   kilka kostek  gorzkiej czekolady  wege
 Krem nutellę połącz z  podzieloną na kawałki  obraną pomarańczą
Smaruj masą ciepłe naleśniki, zwiń w cienki rulon, ułóż na talerzu,
posyp startą na tarce jarzynowej  czekoladą lub polej sosem czekoladowym.

1 komentarz:

atina pisze...

Takich naleśników, to jeszcze nigdy nie jadłam. Ciekawi mnie jak smakują:)