piątek, 20 stycznia 2012

Brokułowe kule z kuskusu

 -  1  brokuł
 -  szklanka  kaszy   kuskus
-  3 0 dag pieczarek
 -  pół cebuli
-  czerwona papryka lub pół czerwonej i pół zielonej
-  pół szklanki płatków owsianych 
- sól, pieprz , pieprz ziołowy, oregano  

Brokuł ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić, po wystudzeniu drobno pokroić.
 Płatki zalać gorącą wodą, zostawić do nasiąknięcia
 Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą  tak by poziom wody
znajdował się ok. 1 cm. nad powierzchnią kaszy, pozostawić by wchłonęła wodę.
Pieczarki pokroić w kostkę i  podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą i papryką.

 Kaszę , kalafior, pieczarki z warzywami, namoczone płatki i przyprawy połączyć , wymieszać.
 Z masy formować kule i układać je w w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. ok 200 st. C ok 50 minut. Gotowe wyłożyć na talerz , ozdobić zieleniną i kawałkami papryki.




1 komentarz:

M. pisze...

o, o takich kulach jeszcze nie słyszałam.. warte spróbowania!