piątek, 6 stycznia 2012

Kotlety z kaszy gryczanej.

-  szklanka  kaszy gryczanej
-  półtorej szklanki wody
-  sól, pieprz, papryka, majeranek, oregano
 - łyżka oliwki
-  ząbek czosnku, kawałek cebuli
-  trzy czubate łyżki ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej  natki pietruszki lub koperku

Cebulę i czosnek drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.
Kaszę płuczemy i  gotujemy w wodzie z dodatkiem podsmażonej cebuli i przypraw do wsiąknięcia wody. Następnie zawijamy w papier i ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Kasza powinna być odpowiednio przyprawiona. Do wystudzonej kaszy dodajemy wystudzone ziemniaki i natkę pietruszki, doprawiamy w miarę potrzeby, mieszamy i formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej lub w otrębach pszennych, owsianych czy żytnich, smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.
Podajemy z sosem np. grzybowym i koniecznie z  surówką lub warzywami.






 Takie kotleciki możemy zrobić z pozostającej nam z poprzedniego dnia  kaszy.
Jeżeli nie mamy ugotowanych ziemniaków możemy dodać zmieloną soję, fasolę  lub namoczoną bułkę.





1 komentarz:

jadwiga pisze...

dziekuje, a fotki kotki psotki fajne, mam dwa takie buraski
j