poniedziałek, 30 stycznia 2012

Jaglonez



-  szklanka gęstego  mleka z kaszy jaglanej
- szklanka oleju
- ok 3 łyżki soku z cytryny
-  ząbek czosnku.
- sol, pieprz 
- opcjonalnie łyżka musztardy

Mleko , musztardę, sok z cytryny i drobno posiekany czosnek miksujemy
kilka minut mikserem na wysokich obrotach.,
dodając powoli  olej cienką strużką, by  sos się nie zważył.
Ciągle miksujemy do uzyskania  odpowiedniej , majonezowej konsystencji..
Zmniejszamy obroty miksera , dodajemy sól i pieprz do smaku.
Przechowujemy w lodówce, najlepiej a słoiczku.

3 komentarze:

izaa pisze...

Na kanapce trochę smakuje jak dobrze doprawiona, lekko czosnkowa margaryna;)

margeta pisze...

To prawda jaglonz doskonale nadaje się do smarowania pieczywa a także do przyprawiania surówek i sałatek.

Anka - Weganka pisze...

Do sałatki warzywnej nadał się idealnie, chociaż wyszedł mi nieco za gęsty, bo robiłam z mniejszej ilości oleju :) W każdym razie dzięki za przepis, przydał się.