poniedziałek, 30 stycznia 2012

Mus i mleko z kaszy jaglanej.


MUS:
-  szklanka kaszy jaglanej
  -  3 szklanki wody
  -  1/3 szklanki migdałów
  -  sól
     opcjonalnie
  -  łyżka miodu sztucznego lub z mniszka

 Kaszę jaglaną płuczemy  pod bieżącą wodą i sparzamy wrzącą wodą .
Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy , ok. 25-30 minut, często mieszając.
 Ugotowaną  pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.
 Ciepłą kaszę, wraz z płatkami migdałowymi i miodem,  miksujemy  blenderem.

 Taki nie rozrzedzony mus może być bazą dla deserów, kremów i majonezu.

MLEKO :
By uzyskać płynne mleko w  trakcie miksowania  dodajemy  ok 2 szklanki
przegotowanej wody .
Mleko podawać na zimno do picia , przydatne jest  także  w kuchni.do dalszego gotowania.

Brak komentarzy: