- brokuł
- opakowanie tofu ( najlepiej marynowane)
- puszka kukurydzy
- sojonez lub sojonez jaglany
- 10 dag ziaren słonecznika
Brokuł gotujemy al dente, odsączany , dzielimy na różyczki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, często mieszając ,
należy uważać by nie przypalić.
Różyczki brokuła układamy dość ściśle w salaterce i przykrywamy cienką warstwą sojonezu,
następnie kładziemy pokrojone w kostkę (ok.15mm) kawałki tofu, znów cienka warstwa sojonezu,
na to odsączona kukurydza i sojonez.
Całość posypujemy wystudzonym, prażonym słonecznikiem.
Sałatkę możemy przygotować w innej wersji, mieszając pierwsze trzy składniki z sojonezem,
a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Obie wersje są bardzo smaczne , a poza tym dostarczają dużo cennych składników odżywczych.
- opakowanie tofu ( najlepiej marynowane)
- puszka kukurydzy
- sojonez lub sojonez jaglany
- 10 dag ziaren słonecznika
Brokuł gotujemy al dente, odsączany , dzielimy na różyczki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, często mieszając ,
należy uważać by nie przypalić.
Różyczki brokuła układamy dość ściśle w salaterce i przykrywamy cienką warstwą sojonezu,
następnie kładziemy pokrojone w kostkę (ok.15mm) kawałki tofu, znów cienka warstwa sojonezu,
na to odsączona kukurydza i sojonez.
Całość posypujemy wystudzonym, prażonym słonecznikiem.
Sałatkę możemy przygotować w innej wersji, mieszając pierwsze trzy składniki z sojonezem,
a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Obie wersje są bardzo smaczne , a poza tym dostarczają dużo cennych składników odżywczych.
2 komentarze:
Smakowicie się czyta. Pozdrawiam
świetna jest!
Prześlij komentarz