- pół główki kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- kawałek pora
- czerwona papryka
- koperek lub natka pietruszki
- można dodać maleńki kawałek ostrej papryczki
Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić i wymiąć,
dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pokrojonego pora,
drobno pokrojoną cebulę i paprykę w paski. .
Polać sosem słodko- kwaśnym, posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, by połączyć smaki..
Surówka może być przygotowana nawet kilkanaście godzin przed podaniem.
Papryka chili ma bardzo ostry, piekący smak.
Działkowiczom przypominam że
wkrótce (czyli koniec stycznia początek lutego) należy posiać w pojemniczkach paprykę,
sadzonki w połowie maja należy wysadzić na działce.
Czy ktoś z moich okolic ( Krasnystaw, Lublin) uprawia działkę i potrzebuje nasion papryczki chili ?
Mam pewne ilości, nadmiar chętnie oddam za uśmiech:)
Zainteresowanych proszę o kontakt : margetach@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz