niedziela, 15 stycznia 2012

Surówka z białej kapusty


-  pół główki kapusty
-  2 marchewki
-  1 cebula
- kawałek pora
-  czerwona papryka
- koperek lub natka pietruszki
 - można dodać maleńki kawałek ostrej  papryczki 

Kapustę  drobno poszatkować, lekko posolić i wymiąć,
dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, pokrojonego pora,
 drobno pokrojoną cebulę i paprykę w paski. .
 Polać sosem słodko- kwaśnym, posypać posiekanym  koperkiem lub natką pietruszki.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4-5 godzin, by połączyć smaki..
 Surówka może być przygotowana nawet kilkanaście godzin przed podaniem.



Papryka chili ma bardzo ostry, piekący  smak.
Działkowiczom przypominam że 
wkrótce (czyli koniec stycznia początek lutego) należy posiać w pojemniczkach paprykę,
 sadzonki w połowie maja należy wysadzić na działce.

Czy ktoś z moich okolic ( Krasnystaw, Lublin) uprawia działkę i  potrzebuje nasion papryczki chili ?
Mam  pewne   ilości,  nadmiar chętnie oddam za uśmiech:)
Zainteresowanych proszę o kontakt : margetach@wp.pl


Brak komentarzy: