poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sałatka brokułowa z tofu i słonecznikiem.

-  brokuł
-  opakowanie tofu ( najlepiej marynowane)
-  puszka kukurydzy
sojonez       lub sojonez jaglany
- 10 dag  ziaren słonecznika

 Brokuł  gotujemy al dente, odsączany , dzielimy na różyczki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, często mieszając ,
                                                       należy uważać by nie przypalić.

 Różyczki brokuła układamy dość ściśle w salaterce i przykrywamy cienką warstwą sojonezu,
następnie kładziemy pokrojone w kostkę (ok.15mm) kawałki tofu, znów cienka warstwa sojonezu,
na to odsączona kukurydza i sojonez.
Całość posypujemy wystudzonym, prażonym słonecznikiem.

 Sałatkę możemy przygotować w innej wersji, mieszając pierwsze trzy składniki z sojonezem,
 a następnie posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
 Obie wersje są  bardzo smaczne , a poza tym dostarczają dużo cennych  składników odżywczych.




2 komentarze:

ZielonaMila pisze...

Smakowicie się czyta. Pozdrawiam

izaa pisze...

świetna jest!