ciasto:
- 2.5 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka roślinnego
- kopiasta łyżka gęstego przecieru z dyni
- 1/2 łyżki cukru
- 4-5 łyżek oleju
- szczypta soli
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, przecier z dyni i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na kształt koła.
Koła pokroić promieniście na 8 równych trójkątów.
Trójkąty posmarować nadzieniem z soczewicy ( przepis niżej) tak by pozostał 1 cm ciasta nie posmarowany od brzegu. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy i układamy na posmarowanej olejem blasze. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 10- 15 minut.
- 30 dag soczewicy
- 15 dag pieczarek
- cebula
- sól , przyprawy w,g uznania
Soczewicę opłukać, namoczyć na 3 godziny .
Gotować w świeżej wodzie krótko ok. 5 min. ( al. dente)
Ugotowaną soczewicą przekręcić przez maszynkę dodać podduszone ,
drobno pokrojone pieczarki z cebulką , przyprawić do smaku .
Rogaliki możemy posypać makiem, kminkiem lub słonecznikiem.
2 komentarze:
fajne na przekąskę do pracy!
wygladaja smakowicie, do tego barszczyk czerwony i jest pyszne jedzonko
Prześlij komentarz