piątek, 26 sierpnia 2011

Wegańska potrawka z fasoli

-  szklanka ugotowanej fasoli
-  3 ziemniaki
-  1 por ( biała część i kilka zielonych liści)
-   półtorej szklanki kukurydzy
-  łyżka posiekanego kopru
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  pół małej papryczki chili
- 3 szklanki wody
- sól, majeranek,

Najpierw należy namoczyć i  oddzielnie ugotować szklankę fasoli.
W lecie gdy  fasolka jest młoda, nie musimy jej moczyć i krócej gotujemy.

 Pokrojone ziemniaki zalewamy wrzącą wodą , dodajemy pokrojonego w pół talarki pora i kukurydzę.
Gotujemy do miękkości ziemniaka.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną papryczkę chili ( maleńki kawałeczek!) , ugotowaną  fasolkę ,
  koncentrat i przyprawy.
Zdejmujemy z ognia. Całość posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz