wtorek, 30 sierpnia 2011

Pasztet z soczewicy


-  szklanka czerwonej soczewicy
-  pół szklanki oliwy
-   dwie cebule
-  dwie marchewki
-  ćwiartka selera
-  trzy łyżki koncentratu
-  cztery łyżki płatków owsianych
-  cztery ząbki czosnku
-  kawałek papryczki  chili drobniutko pokrojonej
                                                      -  majeranek, bazylia, kmin rzymski, imbir
                                                      -  sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry
 Soczewicę należy zalać dwoma szklankami zimnej wody i łyżką oliwy,
gotować do wchłonięcia całej wody, (z soczewicy zrobi się pure e).
 Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno  pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku
i  startą na tarce o średnich  oczkach marchew oraz  seler.
 Pod koniec dodajemy przyprawy. Warzywa  należy doprawić intensywnie.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do ugotowanej  soczewicy i mieszamy
dodając koncentrat pomidorowy i płatki owsiane.
Masę wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy keksówki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 35 minut.


 Kroimy po wystudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz