- szklanka czerwonej soczewicy
- pół szklanki oliwy
- dwie cebule
- dwie marchewki
- ćwiartka selera
- trzy łyżki koncentratu
- cztery łyżki płatków owsianych
- cztery ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili drobniutko pokrojonej
- majeranek, bazylia, kmin rzymski, imbir
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry
Soczewicę należy zalać dwoma szklankami zimnej wody i łyżką oliwy,
gotować do wchłonięcia całej wody, (z soczewicy zrobi się pure e).
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno pokrojoną cebulę, posiekane ząbki czosnku
i startą na tarce o średnich oczkach marchew oraz seler.
Pod koniec dodajemy przyprawy. Warzywa należy doprawić intensywnie.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy je do ugotowanej soczewicy i mieszamy
dodając koncentrat pomidorowy i płatki owsiane.
Masę wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą formy keksówki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 35 minut.
Kroimy po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz