- 25 dag ciecierzycy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki oliwki z oliwek
- 4 gałązki natki pietruszki.
- sól, pieprz czarny, papryka słodka
Ciecierzycę należy moczyć kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować (ok 1 godz.).
Szybszym sposobem przygotowania pasty jest użycie ciecierzycy z puszki.
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem i pastą tahini, następnie dodajemy
sok z cytryny, miksujemy dodając powoli oliwę z oliwek i przyprawy, na gładką, jednolitą pastę.
Przed podaniem należy pastę schłodzić.Pasta powinna zgęstnieć.
Podawać z chlebem pita, lub z pokrojonymi w słupki warzywami.
Jeżeli chcemy otrzymać dip do warzyw należy do miksowanej ciecierzycy
dodać troszeczkę wody.
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki oliwki z oliwek
- 4 gałązki natki pietruszki.
- sól, pieprz czarny, papryka słodka
Ciecierzycę należy moczyć kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować (ok 1 godz.).
Szybszym sposobem przygotowania pasty jest użycie ciecierzycy z puszki.
Odsączoną ciecierzycę miksujemy z czosnkiem i pastą tahini, następnie dodajemy
sok z cytryny, miksujemy dodając powoli oliwę z oliwek i przyprawy, na gładką, jednolitą pastę.
Przed podaniem należy pastę schłodzić.Pasta powinna zgęstnieć.
Podawać z chlebem pita, lub z pokrojonymi w słupki warzywami.
Jeżeli chcemy otrzymać dip do warzyw należy do miksowanej ciecierzycy
dodać troszeczkę wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz