sobota, 1 października 2011

Hummus

-  25 dag ciecierzycy
 -  3 łyżki soku z cytryny
 -  2 ząbki czosnku
 -  2  łyżki pasty tahini
 -  3 łyżki soku z cytryny -  2 łyżki oliwki z oliwek
 -  4 gałązki natki pietruszki.
 -  sól,  pieprz czarny, papryka słodka

Ciecierzycę należy  moczyć kilka godzin w wodzie, a następnie ugotować (ok 1 godz.).
Szybszym sposobem  przygotowania  pasty jest użycie  ciecierzycy z puszki.  

Odsączoną ciecierzycę miksujemy  z czosnkiem i pastą tahini, następnie dodajemy
sok z cytryny, miksujemy dodając powoli oliwę z oliwek i przyprawy, na gładką,  jednolitą pastę.
Przed podaniem należy pastę schłodzić.Pasta powinna zgęstnieć.
 Podawać z chlebem pita,  lub z pokrojonymi w słupki warzywami.
 Jeżeli chcemy otrzymać dip do warzyw  należy do miksowanej  ciecierzycy
dodać troszeczkę wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz