- 10 łyżek ziaren sezamu
- 4 łyżki oleju sezamowego( lub oliwki z oliwek)
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Należy uważać by nie przypalić , bo wówczas są niesmaczne i niezdrowe.
Uprażone ziarna miksujemy w blenderze dodając powoli olej,
do momentu otrzymania gładkiej masy, o konsystencji miękkiego masła.
Pasta nadaje się do smarowania pieczywa, doskonale pasuje tu chlebek "pita".
Inny sposób :
Czasami ( np. gdy blender odmówi posłuszeństwa) mielę w młynku podprażone,
wystudzone ziarenka, a później miksując mikserem, bardzo powoli dodaję olej
i otrzymuję gładką pastę..
- 4 łyżki oleju sezamowego( lub oliwki z oliwek)
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Należy uważać by nie przypalić , bo wówczas są niesmaczne i niezdrowe.
Uprażone ziarna miksujemy w blenderze dodając powoli olej,
do momentu otrzymania gładkiej masy, o konsystencji miękkiego masła.
Pasta nadaje się do smarowania pieczywa, doskonale pasuje tu chlebek "pita".
Inny sposób :
Czasami ( np. gdy blender odmówi posłuszeństwa) mielę w młynku podprażone,
wystudzone ziarenka, a później miksując mikserem, bardzo powoli dodaję olej
i otrzymuję gładką pastę..
5 komentarzy:
Mój ślubny robi pastę z uzyciem tahini, cieciorki zmiksowanej, jogurtu greckiego, oliwy extra virgin, czosnku i pasty chili z czosnkiem, miksuje i jest do chleba indyjskiego ostrego z papryką i oliwkami kupowanego przeze mnie w piekarni "Grzybki" jest pyszna ta pasta
Świetny przepis, a taki prosty. Sezam to cud zdrowia, bo zawiera 8 razy więcej wapnia niż np.mleko krowie.
@Jadwiga: Dobry pomysł :D Bardzo lubię takie śródziemnomorskie mieszanki.
Czy mozna uzyc oleju słonecznikowego?
Pewnie tak, ale jeśli nie masz oleju sezamowego, może jednak spróbuj z oliwką.
pozdrawiam
ok dziekuje:)
Prześlij komentarz