- 200g kaszy kus-kus - cebula
- kilka pieczarek
- szklanka płatków owsianych lub jęczmiennych
- pół szklanki otrąb pszennych
- pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
- pół szklanki zmielonego sezamu
- parę kropel oliwy
- sól, papryka słodka, imbir, majeranek, pieprz, bazylia
Kaszę kuskus zalewamy odpowiednio osolonym, gorącym bulionem warzywnym
( tak by bulion był 1 cm nad kaszą) i przykrywamy na około 5 minut.
Cebulkę i pieczarki lekko podduszamy.
Gdy kasza wchłonie cały bulion dodajemy pozostałe produkty i energicznie mieszamy,
jeżeli masa jest za rzadka dodajemy płatki owsiane.
Przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety które smażymy z obu stron na złoty kolor
lub pieczemy w piekarniku.na posmarowanej oliwą blaszce.
Polecam podawać ze świeżymi pomidorami.
- kilka pieczarek
- szklanka płatków owsianych lub jęczmiennych
- pół szklanki otrąb pszennych
- pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
- pół szklanki zmielonego sezamu
- parę kropel oliwy
- sól, papryka słodka, imbir, majeranek, pieprz, bazylia
Kaszę kuskus zalewamy odpowiednio osolonym, gorącym bulionem warzywnym
( tak by bulion był 1 cm nad kaszą) i przykrywamy na około 5 minut.
Cebulkę i pieczarki lekko podduszamy.
Gdy kasza wchłonie cały bulion dodajemy pozostałe produkty i energicznie mieszamy,
jeżeli masa jest za rzadka dodajemy płatki owsiane.
Przyprawiamy do smaku, formujemy kotlety które smażymy z obu stron na złoty kolor
lub pieczemy w piekarniku.na posmarowanej oliwą blaszce.
Polecam podawać ze świeżymi pomidorami.
3 komentarze:
Ale apetycznie wygladaja :D Od razu pobrałam zdjecie do zbioru dań wegańskich :) A tak zdrowe ze mogłabyś pracować jako szefowa kuchni w jakimś santorium, widze mase wapnia, omega-3, białka i wysokowartościowych weglowodanów..
Dzięki - pomysłów na kotlety nigdy nie jest za mało. Pewnie mielić siemienia i sezamu mielić mi się nie będzie chciało i wrzucę w całości, ale i tak dzięki wielkie za ten i inne pomysły :-)
Dzięki za odwiedziny, cieszę się, że kotleciki przypadły Wam do gustu:) pozdrawiam
Prześlij komentarz