niedziela, 30 października 2011

Klopsiki i sałatka z makaronu orzo

         klopsiki:
-  40 dag soi
 - cebulka
- pół cytryny
-  pęczek natki pietruszki lub kolendry
- ząbek czosnku
-  sól, pieprz, majeranek


Soję namoczy na ok 12 godzin w zimnej wodzie, zmień wodę, ugotuj  ( ok.1 godz.).
Wystudzoną przepuść przez maszynkę do mielenia soi :).
 Cebulę należy drobno pokroić, dodać zmieloną soję, sok z cytryny  do smaku,
otartą skórkę z połowy cytryny , posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę,
drobno posiekany czosnek,sól i przyprawy.
Wymieszaj na jednolitą masę, formuj  małe kotleciki- klopsiki, lekko spłaszcz je,
obtocz w mące, smaż na patelni. z obu stron.

  sałatka:
 -  200 g makaronu orzo
-   pół puszki kukurydzy
-  kilka plastrów ananasa z puszki
-  łyżka oliwy z oliwek
-  mała czerwona cebulka
-  łyżka soku z cytryny
 - sól, pieprz

 Cebulkę drobno pokrój, zalej sokiem z cytryny i odstaw.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz.
Do miski wsyp makaron, odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego
w kostkę ananasa, dodaj cebulę z sokiem cytrynowym, oliwkę, sól i pieprz.
Całość delikatnie wymieszaj. Podawaj z wcześniej usmażonymi klopsikami .
      

1 komentarz:

jadwiga pisze...

Chyba w końcu zrobię te klopsiki z soi
pozdrawiam
j