sobota, 5 listopada 2011

Sałatka z ciecierzycy

 -  2 puszki ciecierzycy
-  1 czerwona cebula
-  250 g pomidorków  koktajlowych
-  2 ząbki czosnku
-  kawałek imbiru (ok. 1 cm )
-  100g liści szpinaku
-  2 łyżki oliwy
-  łyżeczka kuminu
 -  sól
                    -  kilka kotletów sojowych
                    - przyprawy  według gustu

 Cebulkę  i imbir kroję  w drobną kostkę i  duszę  na oliwie około 5 minut.
Po tym czasie dodaję odsączoną z zalewy ciecierzycę, kumin i kilka łyżek wody.
Duszę aż woda wyparuje (ok. 5 minut).
 Następnie dodaję pokrojone w ćwiartki pomidorki, opłukane i osuszone
liście szpinaku, drobno posiekany czosnek i sól do smaku.
Smażę, często mieszając, aż liście szpinaku zmiękną ( ok. 2 minuty ) .
Gotową przekładam do salaterki .

Kotlety krótko gotuję w odpowiednio słonym bulionie warzywnym ,
mocno przyprawionym ziołami wedle upodobań.
 Odsączone kroję na kawałki i smażę na złoty kolor.
Do przestudzonej sałatki dodaję kawałki usmażonego
  kotleta sojowego i całość delikatnie mieszam.

2 komentarze:

mnemonique pisze...

świetna sałatka, dawno cieciorki nie jadłam, no i muszę imbir zakupić na jesień, już czas!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Niezła sałatka, ale lepsza w wersji ugotowana ciecierzyca + cała reszta na surowo. Dodałam też posiekane orzechy włoskie. Pycha!

Pozdrawiam,
Ala