wtorek, 22 listopada 2011

Zapiekanka sycylijska

-  1 kg brokułów
-   szklanka ugotowanej fasoli
-  20 czarnych oliwek bez pestek
-  2 cebule
-  15 dag tofu wędzonego
-  8 łyżek oliwy z oliwek
-  szklanka soku z czerwonych porzeczek
-  sól

 Brokuły dzielimy  na małe różyczki, oliwki kroimy w talarki, cebulę w drobną kostkę a ser- tofu w plastry.
Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu, kładąc pierwszą  warstwę brokuł ,
następnie część fasoli, oliwek,  cebuli i sera i dalej powtarzamy kolejność warstw.
Ostatnią warstwę powinien stanowić ser. Całość skrapiamy oliwką i solimy.
Zalewamy sokiem porzeczkowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
 Podawać z zieloną sałatą.



Nieznana kuchnia świataOrganizator: Aniko

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

ser nie jest wegański

margeta pisze...

Tu chodzi mi o ser sojowy dokładnie tofu wędzone, tak jak napisałam w składnikach. Sory, że tak niewyraźnie napisałam.