piątek, 18 listopada 2011

Pikantna biała rzodkiew

-  długa biała rzodkiew
-  pół małej  ostrej papryczki
-  1 łyżka soli morskiej
-  ćwierć szklanki octu winnego
-  ćwierć szklanki oleju sezamowego
-  łyżka sosu sojowego
-  pieprz,
-  przyprawy do smaku w/g uznania

Oczyszczoną rzepę kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy solą i zostawiamy na kilkadziesiąt minut.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Olej, ocet, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą.
 Gdy rzepa puści sok , dodajemy kawałki papryczki i łączymy z wcześniej przygotowaną zalewą.
 Przekładamy do małych słoiczków i wstawiamy do  lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzoną.
Rzodkiew  możemy przechowywać w lodówce  nawet kilka dni.




 Jest to doskonały , ostry dodatek do kanapek i przekąsek.


Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

1 komentarz:

Tomek pisze...

Bardzo ciekawe i smakowite :) :)

Pozdrawiam