środa, 9 listopada 2011

Pierogi ze szpinakiem


    ciasto :
    -   2.50 szklanki mąki
    -  ok. jedną szklankę wody
    -  2 łyżki oleju
    -  pół łyżeczki soli

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ciepłą  wodę, olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne i lśniące
Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową
na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.

farsz :
-  400 g mrożonego lub świeżego szpinaku
-  6 dużych pieczarek
-  1 cebula
- 3  ząbki czosnku
- olej, sól, pieprz,
-  łyżka bułki tartej

 Szpinak rozmrozić, jeżeli jest surowy ugotować.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju, dodać starte na tarce o grubych
oczkach pieczarki, czosnek i szpinak. Podsmażyć , często  mieszając
do momentu odparowania wody.
By zagęścić farsz można dodać łyżkę bułki tartej.
 Pierogi podawać z zeszkloną cebulką i natką pietruszki ,bądź z sosem, lub lekko podsmażone .

4 komentarze:

jadwiga pisze...

a mnie ciasto na pierogi jakoś nie wychodzi, pozdrowienia
j

margeta pisze...

Jadwigo,może robisz za twarde i wtedy trudno je lepić.

Asia Jaroszewicz pisze...

Ile pierogów wychodzi?

Anonimowy pisze...

Powinno wyjść ok.50 szt