sobota, 22 października 2011

Brokuły w cieście


     -  brokuł,
     ciasto :
   -  szklanka piwa lub wody gazowanej
   -  półtorej szklanki mąki pszennej
   -  3 łyżki zmielonych płatków owsianych
   -  sól, pieprz
   -  2 łyżki sezamu
   - 2  łyżki oleju

   -  olej do smażenia

 Umytego brokuła dzielimy  na różyczki, łodygi kroimy  na grubsze plastry,
wrzucamy  na wrzącą, posoloną  wodę, gotujemy ok. 5 minut.
Po czym należy brokuł wyjąć i odsączyć.

W tym czasie przygotowujemy ciasto piwne :
 mąkę,  piwo, olej i przyprawy mieszamy na ciasto o jednolitej konsystencji .
  Brokuły porcjami  zanurzamy  w cieście,
  i natychmiast smażymy na rozgrzanym oleju.
 Usmażony przekładamy  na półmisek ( można posypać zieloną natką pietruszki ).

Brokuły podawać ciepłe  z sojonezemz sosem tzatziki lub z sosem z rzodkiewek.


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ciekawy przepis, ciasto można wykorzystać i do innych warzyw, sprytna przekąska:))

margeta pisze...

Potrawa, To prawda w takim cieście robię pieczarki, pory (są bardzo smaczne) i inne warzywa. Przepisy znajdziesz w archiwum.
pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

:))