poniedziałek, 17 października 2011

Makaron penne

  -  500g makaronu penne
  -  puszka kukurydzy
  -  pół słoika suszonych pomidorów w zalewie z oliwki z oliwek
  -  ząbek czosnku
  -  sól , pieprz
  -  kilka listkow bazyli
  - kawałek selera

 Makaron ugotować al dente w/g. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
 Pomidory odcedzić z zalewy ( zalewy nie wylewać!!! , przyda się w dalszej części )
i pokroić w paski.
 Do zalewy z pomidorów dodajemy drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone pomidory i odsączoną kukurydzę. Całość mieszamy z ciepłym makaronem.
 Kawałek selera trzemy na tarce o grubych oczach, podgrzewamy na suchej patelni  ( nie rumienimy!).
Makaron posypujemy selerem i pokrojonymi  listkami bazylii.

2 komentarze:

jadwiga pisze...

a mozna bez kukurydzy?
j

margeta pisze...

Jadwigo, jeśli nie lubisz kukurydzy, daj jakiś zamiennik może ciecierzyca lub coś słodkiego np. kawałki kandyzowanej dyni lub ananasa.